Samospráva v Snine rokuje so zamestnávateľmi

09.12.2008 Snina

Snina 9. decembra (TASR) - Nepriaznivý ekonomický vývoj súvisiaci so svetovou krízou a dotýkajúci sa viacerých firiem na Zemplíne, zamestnáva v týchto dňoch aj samosprávy, ktoré rokujú so zamestnávateľmi.
Primátor Sniny Štefan Milovčík zrealizoval v uplynulých dňoch pracovné rokovanie zo zamestnávateľmi pôsobiacimi v meste. Spoločne prehodnotili situáciu a hovorili o stave zamestnanosti v meste aj regióne. Predstavitelia podnikov zároveň pripomienkovali legislatívu týkajúcu sa tejto oblasti.
\"Najväčším problémom je skutočnosť, že Snina je vzdialená od centier a zamestnávatelia poukázali na katastrofálnu dopravnú infraštruktúru, \" uviedol dnes pre TASR Milovčík. Dodal, že sa prikláňa k myšlienke výstavby priemyselného parku v odvetviach, ktoré sa doteraz v meste neetablovali. \"To si však vyžaduje, okrem iného, hlavne prehodnotenie štruktúry stredného školstva a vrátenie sa k profesiám, ktoré sú pre tento región vlastné. Hlavne ide o profesie v strojárskej oblasti, \" konštatoval primátor. Zároveň navrhol zamestnávateľom vytvorenie poradného orgánu alebo klubu podnikateľov, ktorý by pomáhal riešiť vznikajúce problémy.
Terajšiu situáciu vo svete zatiaľ v Sninskom okrese zvláda Unex Slovakia, ktorý v súčasnosti v malom množstve, ale stále prijíma zamestnancov. Zatiaľ však podľa hovorcu UNEX Uničov nehrozí hromadné prepúšťanie ani v Snine ani v moravských závodoch.
Podľa riaditeľa humenského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Finka situácia nevyzerá až tak katastrofálne ani v sninskej spoločnosti s ručením obmedzeným Jas Elmont. Spoločnosť avizuje, že zo 120 prepustených až 80 pracovníkov by mohli prijať do pracovného pomeru iné firmy, s ktorými momentálne tento výrobca káblových zväzkov pre luxusné automobily Jaguár rokuje.
V Humenskom a Sninskom okrese je v súčasnosti zhruba 5700 evidovaných nezamestnaných, čo predstavuje 10,1-% mieru nezamestnanosti. \"V prípade, že dôjde k väčšiemu prepúšťaniu a ak k tomu prirátame, že končia podniky so sezónnymi prácami a niektorí ľudia sa vrátia zo zahraničia, miera nezamestnanosti by sa v prvom kvartáli budúceho roka mohla vyšplhať až na 14 %, \" doplnil riaditeľ.
 

Vyberte región